Máriatövis
Gyógynövényünk a máj védelmében

Néhány tény a májról

 

A máj az ember legnagyobb mirigye, a test detoxikáló központja. Fontos szerepet játszik az anyagcserefolyamatokban, a méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében és tárolásában. Feladatait semmilyen műszer nem képes átvenni, egészsége létfontosságú szervezetünk számára.

Szervünk és szervezetünk védelme

 

Tudjuk, hogy vírusos, illetve daganatos megbetegedések is támadhatják májunkat. Mindenki számára egyértelmű, hogy óriási a baj, ha valakinél a sárgaság tünetei mutatkoznak, de ne csak akkor lépjünk fel májunk védelmében, ha már égbekiáltó a baj. A költséges és kockázatos, sokszor életveszélyes tűzoltás helyett ezen a téren is törekedjünk a prevencióra.

Máriatövis régen és most

 

A máriatövis (Silybum marianum) már a középkorban ismert és alkalmazott gyógynövény volt. Termését elsősorban máj- és epebetegek kezelésére alkalmazták. A modern kutatások igazolták, hogy a növény kaszattermésében található szilimarin nevű vegyületkeverék valóban hasznos lehet az akut és krónikus májkárosodások megelőzésében. Bizonyítást nyert az is, hogy ismert májkárosító anyagok (mérgek és bizonyos gyógyszerek) hatása gátolható előzetesen adagolt szilimarinnal, vagy a már kialakult mérgezés hatásos ellenszere lehet a máriatövisből kinyert kivonat. (1)

Megelőzés, de mégis hogyan?

 

A szilimarin megakadályozza a májszövet kóros átépülését, elősegíti a májsejtek regenerációját, javítja a májfunkciót és kedvező hatást mutat a máj vírus okozta, illetve daganatos megbetegedései esetén. A máriatövis kivonat mindezek mellett szerepet játszik a szervezet cukorháztartásának egyensúlyában, a szív egészségének fenntartásában.

Hogyan alkalmazzuk?

 

A máriatövis termés teája nem megfelelő a kívánt hatóanyag-mennyiség szervezetbe való bejuttatására, így a jó minőségű kivonatok alkalmazására kell támaszkodni. (1)

Esetleges mellékhatások

 

A szilimarin hosszú távú kezelés esetén is nagyon jól tolerálható, az esetleges enyhe mellékhatások — mint hasmenés, puffadás, hányinger — mindössze a kezeltek kis százalékánál fordultak elő. Az arra érzékeny fogyasztóknál allergia léphet fel. A túladagolás veszélyétől viszont nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat. (2)

A legveszélyeztetettebbek

 

A májbetegségek 5-10%-át adó* túlzott gyógyszerfogyasztás hatása is mérsékelhető szilimarin szedésével, és a hétköznapi ételeinkben megtalálható tartósítószerek, mesterséges színező anyagok, érésgyorsító vegyületek is komoly terhelést jelentek májunk számára, ami ellen szintén remek megoldást jelent a máriatövis termésében található vegyületkeverék.

Túl sok mesterséges anyag

 

Helyes táplálkozás és jó immunrendszer mellet is gyakran szorul szervezetünk további támogatásra. A különböző vegyi anyagok a szervezetbe kerülve a máj működését terhelik, veszélyeztetve szervezetünk detoxikáló központjának egészségét, ezért azok számára, akik munkájuk során fokozottan ki vannak téve a vegyi anyagok káros hatásainak, ajánlott lehet a Silymarin rendszeres fogyasztása.

Az alkohol hatásai

 

Veszélyeztetett csoport továbbá a rendszeres alkoholfogyasztók hazákban igen jelentékeny tábora. Az alkoholizmus folytán átlagosan 15-20 év alatt kifejlődő májcirrózis visszafordíthatatlan állapota a májnak. Évente átlagosan 7000 életet követel ez a betegség. (3)

Hivatkozások:

*A fenti adatot a Magyar Családorvosok Lapja 2016/2 22. o. közölte

(1) Gyógyszertári Practicum 2017. április 23. o.

(2) Gyógyszerészek Lapja 2018/4 13. o.

(3) Magyar Családorvosok Lapja 2016/2 22. o.

logo2.png

Bioextra Immun Maxi Forte multivitamin rágótabletta   gyermekeknek és  felnőtteknek

Bioextra Zrt | Magyarország

bioextra@bioextra.hu

  • Facebook
  • Instagram
  • Spotify Social Icon
logo2.png